maanantai 26. huhtikuuta 2010

Janet Evanovich: Kahta kovemmin

Kahta kovemmin (Two for the Dough, 1996) on viihdekirjailija Janet Evanovichin Yhdysvalloissa supersuositun Stephanie Plum-kirjasarjan toinen osa. Sarjan neljäs suomennos on vastikään ilmestynyt; englanniksi sarja on edennyt jo 16. osaansa.

Kolmikymppinen Stephanie Plum on New Jerseyn Trentonissa asuva takuukarkureiden pidätysvirkailija, joka elää vauhdikasta poikamiestyttöelämää hamsterinsa Rexin kanssa. Vauhdikkuus tulee enimmäkseen palkkionmetsästäjän välillä vaaralliseksikin äityvästä työstä; vapaa-aikanaan Plum nauttii äitinsä huolella kokkaamista aterioista ja käy satunnaisesti lenkillä.

Kahta kovemmin on juoneltaan köykäinen. Stephanie jäljittää Kenny-nimistä takuukarkuria, joka osoittautuu melkoiseksi psykopaatiksi. Hautaustoimistoa pyörittävällä, luihulla Spiro Stivalla on ollut yhteisiä bisneksiä Kennyn kanssa, mutta nyt Spiro joutuu Kennyn tulilinjalle ja kaipaa Stephanien apua. Juttuun kietoutuu USA:n armeijalta varastettuja aseita, kadonneita ruumisarkkuja ja vainajilta silvottuja ruumiinosia, joita pimahtanut Kenny ripottelee ympäriinsä.

Tyylilajiltaan Evanovichin numerosarja sijoittuu johonkin chick litin ja toimintapainotteisten dekkareiden välimaastoon. Evanovich aloitti kirjailijanuransa romanttisella viihteellä, ja sitä on mukana aimo annos myös Stephanie Plum-sarjassa. Poliisi Joe Morelli, jonka kanssa Stephaniella on pitkä historia ja jonkinlainen viha-rakkaus-suhde, on tarinoiden vakituinen romantic interest.

Evanovich on kertonut ottaneensa kirjasarjaansa mallia amerikkalaisista sitcomeista. Kerronta onkin helposti visualisoitavaa, dialogi nokkelaa ja tempo tv:stä tuttu. Stephanien rämäpäinen isoäiti on yksi hauskimmista viihdekirjallisuudessa tapaamistani hahmoista.

Jännitystä Evanovich annostelee kuitenkin turhan säästeliäästi. Juoni on niin suoraviivainen, että yllätysmomentteja ei juuri ole odotettavissa. Mutkikkaampien mysteereiden ystävä saattaa jopa pitkästyä Stephanie Plumin matkassa.

Kirja on ihan letkeää luettavaa, mutta ei saa odottamaan kieli pitkällä loppuratkaisua eikä muutenkaan koukuta parhaiden dekkareiden tapaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...